onsdag 3 oktober 2012

Guide till designhuvudstaden Helsingfors

För två veckor sedan tog jag och min kära mamma båten över till Helsinfors för en designweekend i designhuvudstaden! Design och god mat var det enda som stod på schemat. Har därför satt ihop en liten miniguide för staden. Du som gillar design ska passa på att åka innan året är slut! Annars är Helsingfors en trevlig stad i övrigt.


Aero är en design och möbelbutik, motsvarande Nordiska Galleriet här i Stockholm fast mindre. Här hittar man många designklassiker i de dyrare skikten. Kul att titta men svårare att köpa! Ligger på Yrjönkatu 8.


Förutom alla fina butiker finns en del fin arkitektur att titta på, bland annat dessa två övre.

Armas är en liten inredningsbutik med märken som Hay, Tom Dixon & Muuto. Ligger på Vuorimiehenkatu 16.Artekbutiken blev lite av en favorit för både mamma och mig. Butiken har ju många fina möbelklassiker av Alvar Aalto, Vitra & Piet Hein. Vi fastnade ju speciellt för den fina fina lampan Golden Bell (mittenbilden) som känns som en blivande klassiker. Butiken ligger på Eteläesplanadi 18.

Vad jag förstod så var Design Forum Shop en tillfällig butik under designåret. En rolig butik med såväl vanlig försäljning men även lite utställning. Ligger på Erotajankatu 7.


Fasaani Antik var en jättestor antik- och kuriosaaffär som vi sprang på. Här fanns allt mellan himmel och jord - bland annat dessa fina, men dyra, kökssoffor. Designklassikerna stod på rad, men även gammalt glas och porslin. Ligger på Korkeavuorenkatu 5.


Finnish Design Shop Pop Up Shop kan ha varit den mest intressanta butiken. Det här är en tillfällig butik under designåret i en gammal fabrikslokal ner mot hamnen. Finnish Design shop är annars en stor webbutik i Finland som nu har valt att ha butik i dessa häftiga lokaler. Förutom vanlig butik fanns det även många roliga designinstallationer i lokalerna. En femma på den! Ligger på Katajanokanlaituri 5.Formverk känns som en ganska typisk men jättefin designbutik med många skandinaviska och andra utländska märken. Här hittar du som är designnörd precis vad du letar efter. Det är en stor butik med produkter staplade upp till väggarna. Här hittar du bland annat Kartell, Le Klint, Hay, Eero Aarnio och Aalto. Ligger på Annankatu 5.Våran kväll i Helsingfors spenderade vi på designhotellet Helkas trevliga restaurang. Möbelemanget bestod uteslutande av finsk design, som sig bör. Vi rundade av kvällen med en mintchokladglass! Ligger på Pohjoinen Rautatiekatu 23.Iittala är ju ett måste i Helsingfors. En fin flaggskeppsbutik med både konstglas och bruksglas och porslin. Ligger på Pohjoisesplanadi 25.

Kaffe är ett måste på shoppingrundor - vi stannade för en snabb på trevliga Kaffecentralen. Ligger på bland annat Korkeavuorenkatu 25.Kiasma är ett museum för nutidskonst. Vi hann tyvärr inte gå in i museet utan fick nöja oss med en titt utifrån och i den fina foajén där den stickade (!) polisbilen stod :)

Marimekko är ju såklart också ett måste när man är i Finland. Dock så är dessa stormönstrade tyger inte riktigt min melodi, även om det är jättevackra tyger, och butiken likaså! Ligger på Pohjoisesplanadi 33.


Pino är en jättesöt liten pappers- och kontorsbutik för oss med ordningsmani och förkärlek för fina kontorsprylar. Ligger på Fredrikinkatu 22.Inuti det stora varuhuset Stockmann i Helsingfors huserar en stor möbel- och inredningsavdelning. Här finns många av de finska klassikerna, bland annat Aaltos pallar samt en jättefin lampavdelning - värt ett besök.


När det var dags för lite fika gick vi till det fina och anrika cafét Strindbergs Café. Vad Strindberg själv hade med saken att göra har jag ingen aning om, men det var mycket trevligt och beställning vid bordet - kändes lyxigt. Ett fint golv hade de också. Ligger på Pohjoisesplanadi 33.


En lunch tog vi också på trendiga Sushi Bar, som ligger på bland annat Uudenmaankatu 15. Här satt man på Artekmöbler och drack ur Iittalaglas och åt smaskig men dyr sushi.Efter dessa trevliga dagar var det bara att hoppa på båten tillbaka till Stockholm och Sverige!

Inga kommentarer: